Wednesday, January 13, 2010

MARIJUANA ...GANJA...BARE...KERRING...

Menaiki pesawat Oman Air setelah melepasi pemerikssan imigresen dan kastam.

Pengalaman kawe semasa lawati Oman pada awal 2010 tempoh hari amat mencuit hati kerana kebodohan pegawai kastam arab Oman .

Kebiasaan mana airport didunia ini kawalan keselamatan sebelum menaiki pesawat adalah perkara biasa dan wajib dilepasi untuk sampai ke destinasi yang ditujui.

Kisahnya bila kawe meletakkan beg kandar kawe dan beg bibit kawe untuk discan oleh mesin pengimbas sebelum melepas pintu imbasan badan ,ada beberapa pegawai kastam Oman yang berdiri dan memerhati gerak geri kawe.Bila merasa diri kawe diperhati kawe pandang salah seorang dari mereka lalu mengangkat kening sambil melempar satu senyuman kepada beliau dan senyuman manis kawe itu di balas dengan sebuah senyuman yang nampak manis tapi penuh dengan curiga...beliau bergerak dan membisik sesuatu kepada seorang lagi kawannya .

Setelah kawe melepasi pintu keselamatan dan sambil menunggu beg beg kawe melepasi mesin scan itu dalam hati kawe berkata Arab bodo ni akan tahan aku ..sambil tersenyum kesorangan .Bila beg beg kawe siap di scan dan kawe mengambilnya untuk melangkah pergi tiba tiba pegawai yang dibisikkan oleh kawannya tadi memanggil kawe dengan isyarat tangan suruh berhenti.Sekali lagi kawe tersenyum dan memberi salam kepada beliau ,dia jawab salam kawe dengan senyum jugak tapi tak ikhlas dah heheehehehe..

Dia minta nak periksa beg kawe ....kawe kata check if u like ....sambil sambil dia dok buka dan belek beg hok kawe bubuh baju tu dia tanya kawe "' U take marijuana"" kawe tak jawab tapi kawe ketawa hahahaha dan kata "" better u check another beg and im muslim ...haram hisap ganjo bodo sambil senyum ko dia dan dia pun senyum jugak ko kawe sambil suruh buka beg kecil kawe tapi kawe kata ko dia "" u open and check""dia terus buka beg kawe dan mula keluarkan isi didalamnya dan komen barang barang kawe dalam beg itu.....tapi dia masih tak puas hati pasal marijuana dan sekali lagi dia tanya kawe "' u take marijuana?"" kawe jawab ""HARAM"" sambil gelak dia pun gelak sama.Setelah selesai dan kawe mula masuk semula barang2 kawe dalam beg kawe ..sambil perati kawe kemas beg kawe dia tanya kawe "" Why u visit Oman"" kawe kato dia ""becoz Omani people nice and polite among GCC country sambil senyum dan angkat ibu jari tanda bagus ko dia "" dia ketawa .........Dan dalam dia ketawa tu kawe tanya dia lagi "" why marijuana ....its becoz my hair? sambil hahahaaha....sebelum dia jawab soalan kawe tanya lagi lagu mana nok gi ke tempat hotel kawe dan dia panggil beberapa ore lain untuk menerangkan ko kawe selanjutnya.

Setelah selesai hati kawe berkata BODOH Arab ni ....mana ada ore nak mengaku kalu betul sekalipun .....Tapi kawe suka Oman Rakyatnya peramah berbanding ngan arab arab lain ....mungkin disebabkan negaranya tak sekaya arab lain di GCC....

Nanti kawe cerita pula kisah ""Ditelanjangkan oleh kastam Dubai semasa balik dari Turkey 


Post a Comment