Thursday, May 1, 2014

HUDUD UMNO SOKONG TAPI AKAN LARIKAN DIRI ??
 Hudud menjadi hangat dalam perbincangan seluruh rakyat Malaysia kini.Cetusan dari ahli Parlimen Ketereh di dalam Dewan Rakyat mengenai hudud disambut dengan baik Oleh kebanyakkan orang Islam di Malaysia .Sentapan ini Memang Sudah lama ditunggu Oleh pihak PAS Kelate untuk memuncakkan perjuangan dasar parti mereka.

Berpuluh tahun PAS Kelantan menanti untuk realisasinya tanggungjawab mereka di dunia ini setelah cubaan pertama PAS dahulu dikatakan terhalang dengan kengkangan Perlembagaan negara dan kerajaan majoriti 2/3 yang memerintah ketiga itu.
 Pertalian hudud dengan PAS umpama API dalam SEKAM yang Tidak PERNAH terpadam Akan NIAT mereka untuk menegakkan hukum Islam itu di bumi Malaysia.

Pelbagai sudut patut ditinjau perkembangan hudud ini Oleh seluruh rakyat Malaysia ..Oleh kesemua para pemimpin parti parti politik di Malaysia ini.Kepada UMAT Islam yang teruja dengan perlaksanaan hudud ini mesti sedar dan harus sedar Akan implikasi dari pemimpin Umno Ketereh itu.

Dari sudut politiknya pemimpin Umno Ketereh itu sedang membina Nama dan mencari sokongan padu orang Kelantan kepada beliau untuk hayat politiknya menjadi pemimpin ulung yang mungkin sebaris Nama Ku Li di Kelantan.

Kali ini Kawe cuba untuk berbicara dari sudut kesan kekuatan dan kelemahan kepada PAS dan UMNO jika hudud kali ini berjaya atau gagal.Umum ketahui PAS dan UMNO mempunyai rakan perkongsian masing masing dalam mereka bermusuh dalam peperangan idealogi yang di bawa masing masing. Yang uniknya samada PAS atau UMNO berakan kongsikan dengan bukan Islam dalam perlumbaan mencapai kemenangan ideoalogi mereka.

Sekiranya hudud berjaya dilaksanakan sudah tentulah PAS akan dilihat sebagai sebuah parti yang betul betul istiqamah dalam perjuangan mereka .Apakah mungkin PAS akan lebih didokong Oleh orang Melayu Selepas ini....Itu harapan yang boleh PAS harapkan.

Satu realiti yang harus PAS sedari adalah untuk menjamin kejayaan PAS bawa usul hudud ke parlimen adalah jumlah sokongan yang PAS perlukan .Sokongan daripada DAP dan PKR mungkin amat tipis harapan yang PAS boleh letakkan.Namun demikian tanpa sokongan daripada DAP mahu pun PKR pihbak PAS masih mampu perolehi jumlah undi yang banyak di parlimen nanti.Bagaimanapun  kawe begitu yakin sekali PAS boleh menang undian di parlimen nanti SEKIRANYA pihak PAS berjaya mendapat dan bijak dalam mendapatkan undi dari ahli ahli parlimen yang beragama Islam yang berada di dewan rakyat dihari pengundian nanti.

APakah kesan kepada rakyat diluar dewan nanti bila usul hudud yang dibawa ke parlimen nanti akan mendapat sokongan daripada kesemua ahli ahli dewan rakyat yang beragama Islam dan ditolak oleh semua ahli ahli yang bukan Islam? Konflik agama akan berlaku didalam negara kita? Ketegangan kaum akan berlaku di negara Malaysia diantara melayu dan bukan Melayu? Apakah PAS akan sanggup untuk merelakan perkara ini berlaku demi untuk mencapai kejayaan kepada dasar perjuangan parti mereka? ...............

Apa pula kesan kepada Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional jika usul hudud ini gagal atau berjaya? Kawe akan kupas dan olah kemungkinan kesan kepada kesmua parti parti politik samada dalam BN atau PR satu persatu satu berdasarkan jangkaan kawe.

Kesan kepada Pakatan Rakyat sekiranya usul hudud yang dibawa oleh PAS itu berjaya.
1.Kemungkinan besar perpecahan pakatan anatara PAS..PKR dan DAP akan berlaku.
2.Pakatan Rakyat yang dianggotai oleh ketiga tiga parti akan terus kekal dengan ihtizam yang kuat untuk jatuhkan BN dalam PRU 14 nanti TAPI kemungkinan yang kedua ini memerlukan kefahaman yang cukup cukup tinggi oleh ahli ahli yang menyokong PR di peringkat bawah.

Kesan kepada Pakatan Rakyat sekiranya usul yang dibawa oleh PAS gagal.
1.Pakatan Rakyat akan berterusan seperti biasa untuk jatuhkan BN dalam PRU 14.
2.Kecurigaan dalam kesetiaan PAS terhadap rakan kongsinya iaitu DAP dan PKR akan tercalar dan mungkin kedua dua parti tersebut akan lebih berhati hati dengan tindak tanduk PAS di masa akan datang.

Kesan kepada PAS jika usul berjaya.
1.Dijangka PAS akan kehilangan undi bukan melayu dikawasan yang PAS bertanding dalam PRU 14 nanti.
2.Dijangka PAS mendapat pertambahan undi melayu sebanyak 20% dalam PRU 14 nanti dan pertambah undi sebanyak itu kepada PAS nanti akan mencerahkan harapan pihak PR dalam menguasai Putrajaya .

Kesan kepada PAS jika usul gagal.
1.PAS akan tetap hilang undi bukan Islam dalam PRU 14 nanti.
2.Pertambahan undi kepada dari orang Melayu akan bergantung kepada apakah sebab yang membawa kegagalan usul yang dibawa oleh PAS tersebut,jika kegagalan disebabkan oleh sabotaj oleh UMNO maka 20% pertambahan undi melayu akan menjadi milik PAS.

Kesan kepada DAP jika usul berjaya.
1.Sokongan bukan Islam kepada DAP masih tetap tidak berubah kerana pendirian DAP jelas kepada mereka bahawa DAP tetap dengan pendirian mereka tidak menyokong hudud walaupun PAS adalah rakan kongsi mereka dalam PR.
2.Sokongan orang Islam kepada DAP juga tidak akan berubah sekiranya DAP terus kekal dalam PR serta jikalau sekiranya wakil DAP daripada kalangan orang islam menyokong usul PAS dan tidak diambil sebarang tindakan tatatertib kerana menyokong pendirian agama dari pertahankan dasar parti.

Kesan kepada DAP jika ususl gagal.
1.Bertambahan sokongan kepada DAP bergantung sejauhmana kelantangan DAP menentang PAS yang mebawa kepada kegagalan usul tersebut di Parlimen.
2.Sokongan orang Islam kepada DAP akan terjejas sekiranya DAP terlalu lantang dan terlalu keras menentang usul tersebut sehinggakan orang Islam terasa DAP menghina agama mereka.

Kesan kepada PKR 

Pada pandangan kawe samada gagal atau berjaya usul hudud ini tidak memberi satu impak yang besar kepada PKR kerana  boleh dikatakan keanggotaan diantara orang islam dan bukan islam dalam PKR adalah seimbang.Malah jika pihak PKR bijak memainkan peranan dengan tidak memihak kepada menyokong atau menolak maka PKR akan menjadi kuasa penenang diantara PAS dan DAP dalam PR.

Kesan kepada BN jika usul ini berjaya.
1.Rakyat akan melihat bahawa BN bukan penghalang lagi kepada perlaksaaan hudud di Malaysia.
2.Orang bukan Islam akan merasa kedududkan mereka dalam BN sudah tergugat kerana parti parti yang mewakili mereka dalam BN gagal dan lemah untuk bawa suara mereka.
3.Kawe tidak tolak kemungkinan perpecahan akan berlaku dalam BN.

Kesan kepada BN jika usul ini gagal.

1.Orang bukan Islam akan kembali menyokong BN semula .
2.Orang Islam akan lari dari BN jika mereka yakin bahawa BN lah yang menyebabkan usul hudud itu gagal.

Kesan kepada UMNO jika usul itu berjaya.
1.Orang Islam akan berterima kasih yang tidak terhingga kepada UMNO kerana mereka tahu dan maklum tanpa sokongan yang kuat daripada UMNO maka usul itu akan gagal.
2.Pergolakan dianatara parti parti kompenan dalam BN dengan UMNO akan berlaku kerana mereka merasakan bahawa UMNO telah menikam dari belakang berkenaan perkongsian mereka dalam BN.

Kesan kepada MCA dan parti parti kompenan  yang lain sekiranya usul hudud berjaya.
1,Kemungkinan parti parti ini akan tinggalkan batu nesan.

Kesan sekiranya gagal.
1.Sokongan bukan Islam kepada parti parti kompenen ini akan kembali semula.
2.Inilah detiknya perlumbaaan saingan baru bagi parti kompenen bukan Islam dalam BN untuk mengorak langkah baru dalam menarik semula sokongan bukan Islam kepada DAP dan PKR.

Itulah adalah sepintas lalu kemungkinan kemungkina atau risiko risiko yang dijangkakan akan memberi kesan kepada semua parti parti politik mengenai usul hudud yang bakal dibawa oleh PAS itu.Hebat bukan cetusan yang di buat oleh MP Ketereh bila beliau kembali berada didalam parlimen semula??

Kita tinjau sedikit halangan halangan yang mungkin akan berlaku dan juga pemudah cara bagi usul hudud ini.

Halangan mungkin berlaku diperingkat Yang diPertua Dewan jika BN tidak bersetuju .Yang mana dalam peraturan dewan usul usul yang dibawa oleh pihak kerajaan akan menjadi keutamaan speaker kerana itu adalah peraturan yang sah.Mungkin penolakan diperingkat ini akan berlaku.

Pemudah cara untuk memastikan usul berjaya adalah bergantung kepada kebijaksanaan orang Islam yang mahu melihat hudud ini dilaksanakan.Jalan paling mudah untuk perkara ini berlaku adalah pihak PAS patut meminta jasa baik UMNO untuk bawa usul kerana Presiden UMNO adalah ketua kerajaan BN dan dalam memenuhi kehendak peraturan dewan maka usul yang dibawa oleh pihak kerajaan perlu diutamakan.

Persoalannya disini adalah adakah PAS sanggup menyerahkan tanggunjawab ini kepada UMNO? Dalam erti kata lain PAS tidak memainkan apa apa peranan dalam membawa usul hudud ke Parlimen selaian dari menyokong usul tersebut.

Persoalan juga adakah pihak UMNO sanggup dan mahu untuk dilihat sebagai rakan kongsi BN yang bertanggungjawab yang merosakkan hubungan harmoni mereka dalam BN yang dibina lebih 50 tahun hanya untuk merealisasikan pihak PAS mencapai kejayaan dalam dasar parti mereka?

UMNO YANG DIKENALI UMUM AKAN SOKONG HUDUD TAPI UMNO YANG DIKENALI UMUM JUGA TIDAK AKAN MEMBAWA USUL HUDUD INI >>UMNO YANG DIKENALI UMUM JUGA AKAN GUNA APA SAJA TIPU DAYA MEREKA UNTUK GAGALKAN HASRTA MURNI PAS INI.JANGKAAN RAMAI UMNO TIDAK AKAN HADIR KE PARLIMEN DIHARI PENGUNDIAN ATAU UMNO HANYA AKAN HANTAR WAKIL UNTUK MEMASTIKAN BAHAWA KEPUTUSAN NANTI YANG MEMBAWA KEGALALAN KEPADA PAS.

UMNO SUDAH BERSEDIA DENGAN JAWAPAN BAHAWA KESEMUA AHLI UMNO YANG BERADA DALAM DEWAN RAKYAT PADA HARI PENGUNDIAN BERLAKU TELAH MENYOKONG TETAPI MASIH TIDAK MENZCUKUPI KERANA PAS GAGAL UNTUK MENDAPAT SOKONGAN DARIPADA RAKAN RAKANNYA DARI PR SEPERTI DAP DAN PKR.....TAHNIAH UMNO.
Post a Comment