Monday, September 19, 2011

NAJIB MANSUHKAN ISA ..STOPA AKAN DI ISA KAN 5 TAHUN LAGI


16-09-2011 yang lalu 2 sejarah besar telah berlaku di Malaysia dan di bumi kelantan .Kedua dua peristiwa ini memberi kesan yang mungkin agak berlainan kepada pihak pemerintah di Malaysia dan juga kepada rakyat Kelantan.Sepatutnya kawe memisahkan peristiwa ini kepada 2 kisah dalam penulisan TETAPI kawe memilih untuk camtum sekali kerana peristiwa berlaku dalam satu tarikh dan berkebetulan berlaku kepada 2 tokoh pemimpin yang berada dalam kerajaan yang sama.

Oleh kerana kawe berpijak di bumi Kelantan maka peristiwa di serambi mekah kawe akan rungkaikan dahulu.Dikala seluruh rakyat Kelantan berkobar kobar untuk menyambut hari kemerdekaan dan hari Malaysia dan segala persiapan rapi telah dibuat oleh pihak kerajaan Negeri Pelbagai agensi kerajaan pusat dan kerjaan negeri membuat persediaan dan latihan berminggu minggu sebelum tarikh Keramat tersebut termasuklah dari pelajar pelajar sekolah dan menengah di Kelantan.

Sehari sebelum majlis sambutan berlangsung jiwa budak budak sekolah yang terlibat telah direntap dengan begitu keras sekali oleh Pengarah Pelajaran Negeri Kelantan dengan mengeluarkan arahan kepada semua sekolah sekolah diseluruh kelantan memboikot majlis tersebut dengan alasan Stopa mamat tidak dijemput sama untuk turut serta.Apakah dosa yang dilakukan oleh pelajar pelajar sekolah yang berusia belasan tahun hinggakan jiwa patriotik yang baru hendak disuburkan untuk mengenang kembali sejarah perjuangan kemerdekaan negara diragut begitu rupa?

Apakah manfaat yang didapati oleh Pengarah ini mengeluarkan arahan tersebut kepada rakyat Kelantan selain dari untuk menonjolkan dirinya sebagai PEMBODEK utama Kerajaan BiniNajib? Berapa lama beliau mampu untuk mencari nama dengan jalan BODEK ini? Sedarkah oleh beliau bahawa berapa ramai jiwa anak anak muda yang bakal memimpin negara ini sedang menyimpan dendam kepada sesorang kerana tindakan BODEK beliau?Mungkin benar sehari selepas tarikh tersebut beliau akan mendapat berjambak jambak bunga kepujian dari regim Bininajib kerana tindakan bersungguh sungguh beliau membantu Kerajaan Bininajib yang cuba memalukan kerajaan negeri Kelantan ..Adakah semua itu berbaloi untuk beliau untuk 5 tahun akan datang? Memang berbaloilah jika kontrak beliau akan disambung lagi selepas ini kerana berjaya meremukkan hati golongan muda belasan tahun yang cintakan Negara ini.

Apakah Pengarah ini menganggap pelajar pelajar sekolah ini mempunyai otak otak mesin seperti pembodek dan penjilat UMNO ? Apakah Pengarah ini tidak mempunyai daya minda yang baik untuk memikirkan kesan masa depan yang mungkin berlaku?Jika kepentingan politik kepartian yang menjadi taruhan Pengarah ini maka tidak salah jika kawe andaikan bahawa beliau memenangi pertarungan ini TETAPI pihak Kerajaan Bininajib yang tewas dalam peperangan sebenar.Khas kepada mereka yang mempunyai otak mesin seperti pengarah ini dan tidak mampu untuk memahami maksud kawe yang sebenarnya maka dengan rendah diri kawe akan mengupaskan andaian kawe tersebut.

Dalam masa 5 tahun akan datang pelajar pelajar sekolah yang direntap jiwanya oleh manusia berotak mesin ini akan beratur bersama sama rakyat lain disekolah lamanya untuk sama sama menunaikan tanggungjawab membuang undi untuk memilih kerajaan.Apakah belia belia ini mudah lupa apa yang berlaku 5 tahun yang lalu? Sekiranya berkebetulan pula Stopa Mamat yang bertanding pada masa itu apakah imbasan kembali kenangan kepada sekolah lama dan gambar calon yang dipertandingan untuk dipilih tidak cukup kuat untuk menyentap kembali jiwa mereka? Apakah 5 tahun satu jangkamasa yang panjang untuk mereka lupa segala galanya? Cuba pembaca diluar sana kenang dan imbas kembali kenangan kenangan manis sekiranya pernah terlibat dengan perbarisan di Hari Kemerdekaan di zaman sekolah dahulu ...Tentu masih ingat dan seolah perkara tersebut baru semalam sahaja berlaku bukan? Melaiankan anda mempunyai surat pengesahan dari hospital bahawa ingatan anda sedikit terganggu...hahaha.

Dikala Najib Razak memansuhkan akta kejam di hari Malaysia manakala Pengarah Pelajaran Kelantan pula menghantar Stopa Mamat ke kurungan ISA dalam masa 5 tahun akan datang .Pengarah sapu habuan jangka pendek Stopa terima kesan jangka panjang .

Peristiwa kedua adalah pemansuhan akta kejam ISA oleh Presiden UMNO merangkap Perdana Menteri Malaysia . Secara peribadinya kawe bersetuju akta kejam ISA ini dihapuskan dan digantikan dengan beberapa kaedah yang baru dari segi perundangan yang tidak menzalimi mana mana pihak .Apakah pandangan rakyat Malaysia yang lain mempunyai pandangan yang sama dengan pandangan peribadi seperti kawe ? Jikalau semuanya mempunyai pandangan yang sama seperti kawe MAKA Najib sudah buat satu keputusan politik yang tidak berapa selesa kepada partinya walaupun keputusan tersebut amat baik/bagus untuk meningkatkan imej peribadinya.

Pada kawe tindakan yang diambil oleh Najib ini adalah satu tindakan yang terlalu berani dalam politik UMNO.Najib sekarang sudah sedar bahawa UMNO sedang ditolak oleh rakyat Malaysia malah oleh penyokong penyokong UMNO sendiri .Kelihatan sekarang Najib sudah tidak yakin dengan UMNO untuk pulih seperti sediakala untuk diterima dan di restui oleh rakyat malaysia terbanyak.Persoalan kawe kepada seluruh Rakyat Malaysia diluar sana adakah Imej/susuk Najib itu lebih baik DARI imej UMNO ?

Anda tak perlu jawab sekarang tetapi ambiklah sebanyak masa mungkin untuk memikirkannya sedalam dalamnya . Pihak UMNO selalu mengatakan bahawa kekuatan PAS yang sebenarnya adalah TGNA ..rebah TGNA maka hancurlah PAS . Apakah UMNO juga mengalami nasib yang sama sekarang ? Mampukah Najib memperlihatkan imej dirinya  lebih BERSIH dari UMNO seperti mana ramai orang yang mengatakan imej TGNA itu lebih BERSIH dari PAS?  hahaha...Demo pakat pikirlah ..kawe tanya jjahh..

KEMUNGKINAN PRU 13 ADALAH PERTARUNGAN DIANTARA NAJIB RAZAK DENGAN TGNA BUKAN DIANTARA BARISAN NASIONAL DAN PAKATAN RAKYAT?


Post a Comment